lauantai 25. elokuuta 2012

VAALEA JAUHELIHAKASTIKE

Tämä resepti on tullut famulta (eli mummilta). Pienenä aina famulla ollessamme söimme vaaleaa jauhelihakastiketta ja keitettyjä perunoita. Lopulta myös äiti teki kastiketta meille, kun pidimme siitä niin kovasti.

Tämä on siis niitä lapsuuden lempi ruokia. On myös edelleen yksi suosikeistani.

Tässä teillekin ohje :)

400 g      naudan jauhelihaa
1             sipuli
2 dl         kermaa
1 dl         maitoa
n. 1 tl      jauhettua maustepippuria
n. 1 tl      suolaa
2 rkl        vehnäjauhoja
               ruohosipulia
               öljyä paistamiseen

Pilko sipulit, ruskista tilkassa öljyä jauheliha ja sipulit. Lisää jauhot ja sekoita hyvin sekaisin jauhelihan kanssa. Kaada isompaan mittakulhoon maito sekä kerma ja lisää mausteet. Kaada jauhelihan sekaan ja sekoita hyvin. Anna hautua kannne alla noin 5 minuuttia. Jos kastike on liian paksua, voit lisätä vähän maitoa joukkoon. Halutessasi voit lisätä myös ruohosipulia kastikkeeseen. Tarjoa esim. keitetyn perunan tai perunamuusin kanssa.


sunnuntai 19. elokuuta 2012

MAKKARA-SALAMIKIUSAUS

0,5 pkt     makkaraa
0,5 ps      salamisuikaleita
1 ps         peruna-sipulisuikaleita
                suolaa
                mustapippuria
                valkosipulijauhetta
                sipulijauhetta
                paprikajauhetta
                öljyä paistamiseen
2-3 dl       kermaa
                juustoraastetta

Pilko makkarat ja laita pannulle öljyä. Paista makkaroita ja salamisuikaleita pannulla sen verran, että makkarat saavat hieman väriä. Mausta (laitoin itse kaikkia mausteita ripauksen) ja sekoita.

Voitele vuoka ja kaada peruna-sipulisekoitus sinne. Lisää sitten joukkoon makkara-salamiseos ja sekoita. Kaada kermaa sekaan, sekoita ja lisää pinnalle juustoraastetta.

Laita foliota vuoan päälle. Paista uunin keskitasolla 225-asteessa noin 1-1,5 tuntia. Ota paistamisen lopussa folio pois, jotta pinta saa väriä. Kun otat vuoan pois uunista, anna sen vetäytyä hyvin. Nestettä saattaa olla vielä aika paljon, mutta se imeytyy kyllä, kun ruoka jäähtyy.


lauantai 18. elokuuta 2012

KANAWOKKI

1-2 pkt    marinoimattomia kanasuikaleita
1 ps        wokkivihanneksia (pakaste)
               kanafondia
               suolaa
               mustapippuria
               öljyä paistamiseen

Ruskista tilkassa öljyä kanasuikaleita ja lisää paistamisen lopussa sekaan wokkivihannekset ja mausta suolalla sekä pippurilla. Kaada sekaan jonkun verran kanafondia. Sekoita ja anna hautua kannen alla noin 5 minuuttia.

Valmista kanan seuraksi riisiä tai nuudeleita.


JAUHELIHA-NAKKIPATA

400 g      jauhelihaa
0,5 pkt    nakkeja (käytin itse Kivikylän nakkeja, todella hyviä!)
1 ps        Blå Bandin Bolognese-pataa
7 dl         vettä
               kermaa
               mustapippuria
               öljyä paistamiseen

Paista jauhelihaa tilkassa öljyä ja lisää paistamisen lopussa sekaan myös pilkotut nakit. Lisää sitten vesi ja pata-ainekset pussista. Anna porista välillä sekoittaen miedolla lämmöllä noin 8-10 minuuttia. Lisää sitten joukkoon hieman kermaa (jos haluat) ja mausta mustapippurilla. Sekoita hyvin ja anna vähän aikaa jäähtyä. Nesteetkin imeytyvät pataan jäähtymisen aikana.




LETUT

0,5 l        maitoa
1             kananmuna
2,5 dl      vehnäjauhoja
0,5 tl       suolaa
50 g        voita sulatettuna

Riko kananmuna kulhoon ja sekoita rikki. Kaada joukkoon maitoa ja sekoita. Lisää jauhot sekä suola ja sekoita hyvin. Sulata rasva ja kaada joukkoon. Sekoita taas ja anna olla taikinan huoneenlämmössä noin puoli tuntia.

Paista sitten joko isoja tai pieniä lettuja. Pannuun kannattaa laittaa hieman rasvaa ennenkuin paistat ensimmäiset letut ja levy kannattaa olla aika kuumalla. Näin saat parhaimmat letut. Ohut lasta on myös hyvä olla, helpottaa huomattavasti kääntämistä.

Tarjoa esim. hyvän hillon kanssa tai vaikka marjojen ja kermavaahdon kanssa.


lauantai 4. elokuuta 2012

KANA-SIENIPIIRAKKA

Tässä ohjeessa käytin samaa pohjaa sekä muna-kermaseosta kuin kinkku-pekonipiirakassa, jonka ohje löytyy myös blogista. Tässä teille erilainen täyte piirakalle.

Täyte:
1 pkt       marinoimattomia kanasuikaleita
1 pkt       pekonikuutioita
1 pkt       herkkusieniä (vaaleita tai ruskeita)
1-2          sipulia
ripaus     suolaa
               mustapippuria

Valmista pohja sekä muna-kermaseos kinkku-pekonipiirakan ohjeen mukaan ja kypsennä pohjaa ensin uunissa ennen täytteen lisäämistä.

Ruskista pekonit ja lisää pilkotut sipulit joukkoon. Kypsennä vähän aikaa sipuleita ja lisää sitten kanat joukkoon. Ruskista kanoja ja kun ne ovat kypsiä, kaada pilkotut sienet sekaan ja anna niidenkin kypsentyä. Mausta suolalla ja mustapippurilla.

Kaada sitten kanaseos esikypsennetyn pohjan päälle. Kaada päälle muna-kermaseos ja levitä raastetta joka puolelle. Ei haittaa, jos jostakin välistä vilahtaa kanan tai sienien paloja.

Kypsennä sitten 200-asteisessa uunissa noin 15 minuuttia tai kunnes pinta on saanut kauniin värin.

Tarjoa raikkaan salaatin tai vaikka patongin kanssa.



  

MUNA-RIISIPASTEIJAT

1 pkt       lehtitaikinalevyjä (parhain on ollut mielestäni Myllyn Paras)

Täyte:
4             keitettyä kananmunaa
4 dl         pitkäjyväistä riisiä
1 dl         kermaa
               suolaa
               valkopippuria

Voiteluun:
1             kananmuna


Sulata taikinalevyt levittämällä ne leivinpaperoidulle pellille/pelleille. Valmista sillä aikaa täyte.

Keitä kananmunia noin 10 minuuttia, kaada vesi pois ja laita tilalle kattilaan kylmää vettä, jotta munat jäähtyvät hieman. Keitä samalla riisiä noin kolmelle hengelle pakkauksen ohjeen mukaan.

Laita keitettyä riisiä kulhoon. Kuori kananmunat. Parhaiten itse olen saanut kuorittua kananmunat, kun olen ensin kopautellut munan ympärystä esim. tiskialtaan reunaan koko ympärysmitalta ja sitten puristanut kädessä varovasti. Näin ainakin itsellä on kuori irronnut paljon helpommin. Tee sitten munista silppua esim. haarukan avulla tai leikkurilla. Lisää ne sitten riisin joukkoon.

Kaada riisien ja munien joukkoon kermaa ja sekoita hyvin. Mausta oman maun mukaan. Kannattaa maistella ja lisätä tarvittaessa suolaa.

Halkaise taikinalevyt ja aseta nokare täytettä jokaiselle puolikkaalle. Kostuta vedellä levyjen reunat ja nipistele sitten vastakkaiset reunat kiinni, niin että pasteijoista tulee kolmion muotoisia. Kun olet nipistellyt sormin reunat kiinni, painele haarukalla niitä vielä, jotta ne eivät aukeaisi uunissa.

Voitele kananmunalla pasteijat ja paista 225-asteisessa uunissa keskitasolla noin 15 minuuttia.