1 kypsennetty lohimedaljonki (käy muukin kypsennetty lohi)
pikamakaronia
raejuustoa
tilliä
suolaa
sitruunapippuria
(sitruunamehua)
Päälle:
krutonkeja
Käytin edellisenä päivänä valmistettua kalaa, jonka olin maustanut suolalla ja pippurilla molemmilta puolilta ja paistanut öljyssä. Voit tietysti myös ostaa kalan ja käyttää jo samana päivänä salaattiin. Minulta vain sattui jäämään yksi medaljonki yli edelliseltä päivältä.
Riko kala sormilla kulhoon. Keitä pikamakaronia öljyllä ja suolalla maustetussa vedessä ohjeen mukaan. Kaada valmiit makaronit siivilään ja huuhtele kylmällä vedellä. Kaada makaronit kalan joukkoon kulhoon.
Lisää joukkoon haluamasi määrä raejuustoa, tilliä ja mausteita. Voi myös lisätä joukkoon sitruunamehua, jos haluat. Sekoita kaikki hyvin sekaisin ja tarjoa krutonkien kanssa.
sunnuntai 2. joulukuuta 2012
NAMI NAMI-SALAATTI
1kpl jäävuorisalaattia (siis koko salaatti)
2 prk tonnikalaa öljyssä
½-1 kurkku
perhosmakaronia
tilliä
suolaa
Keitä runsaasti vettä, mausta vesi suolalla ja öljyllä, kun se kiehuu. Lisää joukkoon haluamasi määrä makaronia (salaattiin käyvät perhosmakaroneista isommat sekä pienemmät versiot). Keitä pakkauksen ohjeen mukaan. Kaada valmiit makaronit siivilään ja huuhtele kylmällä vedellä.
Pilko kurkkua kulhoon ja silppua myös salaatti. Kannan saat salaatista hyvin irti, jos painat kantaa kunnolla kämmenellä pöytää vasten ja sitten vedät sen irti. Kaada salaatit kulhoon ja lisää myös makaronit joukkoon.
Kaada salaatin joukkoon tonnikalat öljyineen. Lisää tilliä oman maun mukaan ja mausta suolalla. Kannattaa välillä sekoittaa ja maistaa ettei salaatista tule liian suolaista.
Tarjoa esim. hyvän patongin kanssa.
2 prk tonnikalaa öljyssä
½-1 kurkku
perhosmakaronia
tilliä
suolaa
Keitä runsaasti vettä, mausta vesi suolalla ja öljyllä, kun se kiehuu. Lisää joukkoon haluamasi määrä makaronia (salaattiin käyvät perhosmakaroneista isommat sekä pienemmät versiot). Keitä pakkauksen ohjeen mukaan. Kaada valmiit makaronit siivilään ja huuhtele kylmällä vedellä.
Pilko kurkkua kulhoon ja silppua myös salaatti. Kannan saat salaatista hyvin irti, jos painat kantaa kunnolla kämmenellä pöytää vasten ja sitten vedät sen irti. Kaada salaatit kulhoon ja lisää myös makaronit joukkoon.
Kaada salaatin joukkoon tonnikalat öljyineen. Lisää tilliä oman maun mukaan ja mausta suolalla. Kannattaa välillä sekoittaa ja maistaa ettei salaatista tule liian suolaista.
Tarjoa esim. hyvän patongin kanssa.
lauantai 27. lokakuuta 2012
VALKOSUKLAA-JUUSTOKAKKU
Tätä ohjetta olen muokannut Valion Amerikkalaisesta suklaa-juustokakusta.
http://www.valio.fi/reseptit/amerikkalainen-suklaa-juustokakku/
Pohjissa olen käyttänyt kahta eri vaihtoehtoa. Olen käyttänyt joko Domino-keksejä tai Digestive-keksejä.
Domino-pohja:
1 pkt Mansikka Dominoita (pieni paketti eli 175 g)
50 g voita
Gigestive-pohja:
175 g Digestive-keksejä
50 g voita
Täyte:
4 liivatelehteä
200 g valkosuklaata
200 g maustamatonta tuorejuustoa (esim. Viola)
1,25 dl sokeria
2 tl vaniljasokeria
1 rkl kiehuvaa vettä
3 dl kuohukermaa
Ota voi sulamaan huoneenlämpöön ennen kakun tekoa. Älä sulata sitä mikrossa, sillä muuten pohjasta tulee kivikova.
Murskaa keksit esim. monitoimikoneella ja lisää pehmeä voi ja sekoita hyvin. Kaada sitten massa leivinpaperoidulle (laita paperi pohjan päälle, kiinnitä reunat ja leikkaa saksilla ylimääräiset paperit vuoan ulkopuolelta pois) irtopohjavuoalle, joka on ympärysmitaltaan noin 18-20 cm.
Laita liivatelehdet runsaaseen kylmään veteen isohkoon astiaan pehmenemään.
Sulata suklaa vesihauteessa. Laita kulhoon tuorejuusto (voit hieman notkistaa juustoa sekoittamalla sitä) ja sekoita mukaan sulatettu suklaa. Mausta sokereilla.
Purista liivatelehdistä liika vesi pois ja liuota ne kiehuvan kuumaan vesitilkkaan. Jos liivatteet eivät meinaa sulaa kunnolla, voit laittaa kulhon kuumaan veteen ja sekoittaa sitten.
Lisää liivate täytteeseen ohuena nauhana koko ajan sekoittaen. Käytä esim. nuolijaa apuna, ÄLÄ käytä sähkövatkainta, sillä muuten kakkuun tulee liivatesuikaleita.
Nostele sekaan löysähköksi vaahdotettu kerma. Kaada täyte vuokaan, tasoita pinta esim. palettiveitsen tai nuolijan avulla ja laita lopuksi foliota vuoan päälle.
Anna hyytyä jääkaapissa usemman tunnin, mieluiten seuraavaan päivään.
Irrota vuoka veitsen avulla eli pyöräytä veitsellä reunat irti vuoasta ja ota sitten reunus irti. Nosta kakku varovasti tarjoilulautaselle.
http://www.valio.fi/reseptit/amerikkalainen-suklaa-juustokakku/
Pohjissa olen käyttänyt kahta eri vaihtoehtoa. Olen käyttänyt joko Domino-keksejä tai Digestive-keksejä.
Domino-pohja:
1 pkt Mansikka Dominoita (pieni paketti eli 175 g)
50 g voita
Gigestive-pohja:
175 g Digestive-keksejä
50 g voita
Täyte:
4 liivatelehteä
200 g valkosuklaata
200 g maustamatonta tuorejuustoa (esim. Viola)
1,25 dl sokeria
2 tl vaniljasokeria
1 rkl kiehuvaa vettä
3 dl kuohukermaa
Ota voi sulamaan huoneenlämpöön ennen kakun tekoa. Älä sulata sitä mikrossa, sillä muuten pohjasta tulee kivikova.
Murskaa keksit esim. monitoimikoneella ja lisää pehmeä voi ja sekoita hyvin. Kaada sitten massa leivinpaperoidulle (laita paperi pohjan päälle, kiinnitä reunat ja leikkaa saksilla ylimääräiset paperit vuoan ulkopuolelta pois) irtopohjavuoalle, joka on ympärysmitaltaan noin 18-20 cm.
Laita liivatelehdet runsaaseen kylmään veteen isohkoon astiaan pehmenemään.
Sulata suklaa vesihauteessa. Laita kulhoon tuorejuusto (voit hieman notkistaa juustoa sekoittamalla sitä) ja sekoita mukaan sulatettu suklaa. Mausta sokereilla.
Purista liivatelehdistä liika vesi pois ja liuota ne kiehuvan kuumaan vesitilkkaan. Jos liivatteet eivät meinaa sulaa kunnolla, voit laittaa kulhon kuumaan veteen ja sekoittaa sitten.
Lisää liivate täytteeseen ohuena nauhana koko ajan sekoittaen. Käytä esim. nuolijaa apuna, ÄLÄ käytä sähkövatkainta, sillä muuten kakkuun tulee liivatesuikaleita.
Nostele sekaan löysähköksi vaahdotettu kerma. Kaada täyte vuokaan, tasoita pinta esim. palettiveitsen tai nuolijan avulla ja laita lopuksi foliota vuoan päälle.
Anna hyytyä jääkaapissa usemman tunnin, mieluiten seuraavaan päivään.
Irrota vuoka veitsen avulla eli pyöräytä veitsellä reunat irti vuoasta ja ota sitten reunus irti. Nosta kakku varovasti tarjoilulautaselle.
lauantai 13. lokakuuta 2012
MAKKARAPASTA
1 pkt makkaraa (HK:n Sininen Lenkki)
0,5-1 ps Torino Vaalea Kuituserpentiini-pastaa
1 pkt pekonia
1 sipuli
3 porkkanaa
1 prk Arlan 15 % Emmental-ruokakermaa
1 prk tavallista 15 % ruokakermaa
ruohosipulia
mustapippuria (oman maun mukaan)
ripaus sipulijauhetta (voit laittaa myös valkosipulijauhetta, jos haluat)
suolaa (lisää, jos tarvitsee)
Laita vesi kiehumaan. Kuori ja pilko sillä aikaa porkkanat. Kun vesi kiehuu, lisää joukkoon hieman öljyä ja suolaa. Kaada sekaan makaronit ja porkkanat. Anna kiehua noin 10 minuuttia. Kaada sitten vesi pois ja huuhtele kylmällä vedellä.
Pilko sipuli ja makkarat. Laita pannu kuumenemaan. Silppua saksilla pekonit pannulle ja ruskista niitä. Kun ne ovat ruskistuneet, lisää joukkoon sipulit ja anna niiden pehmetä hieman. Lisää sitten makkarat joukkoon ja anna niidenkin saada vähän väriä.
Kun makkarat ovat saaneet väriä, kaada joukkoon makaroni-porkkanaseos. Kaada sekaan kermat ja sekoita. Mausta ja lisää joukkoon myös ruohosipulia. Anna muhia miedolla lämmöllä vähän aikaa, jotta kerma imeytyy ruokaan.
0,5-1 ps Torino Vaalea Kuituserpentiini-pastaa
1 pkt pekonia
1 sipuli
3 porkkanaa
1 prk Arlan 15 % Emmental-ruokakermaa
1 prk tavallista 15 % ruokakermaa
ruohosipulia
mustapippuria (oman maun mukaan)
ripaus sipulijauhetta (voit laittaa myös valkosipulijauhetta, jos haluat)
suolaa (lisää, jos tarvitsee)
Laita vesi kiehumaan. Kuori ja pilko sillä aikaa porkkanat. Kun vesi kiehuu, lisää joukkoon hieman öljyä ja suolaa. Kaada sekaan makaronit ja porkkanat. Anna kiehua noin 10 minuuttia. Kaada sitten vesi pois ja huuhtele kylmällä vedellä.
Pilko sipuli ja makkarat. Laita pannu kuumenemaan. Silppua saksilla pekonit pannulle ja ruskista niitä. Kun ne ovat ruskistuneet, lisää joukkoon sipulit ja anna niiden pehmetä hieman. Lisää sitten makkarat joukkoon ja anna niidenkin saada vähän väriä.
Kun makkarat ovat saaneet väriä, kaada joukkoon makaroni-porkkanaseos. Kaada sekaan kermat ja sekoita. Mausta ja lisää joukkoon myös ruohosipulia. Anna muhia miedolla lämmöllä vähän aikaa, jotta kerma imeytyy ruokaan.
KALAPUIKKOTORTILLAT
Tässä olisi teille hieman erilaisempi vaihtoehto tortilloille. Toiset ihmettelevät tätä versiota, mutta oikeasti se toimii. On kevyempi ja raikkaampi versio :)
1 pkt tortilloja
1-2 pkt kalapuikkoja
kurkkua
salaattia (esim. jääsalaatti)
Kermaviilikastike:
1 prk kermaviiliä
n. 1tl sinappia (esim. Auran mietoa versiota)
ripaus suolaa
ripaus valkopippuria
Paista kalapuikot uunissa. Voit laittaa kalapuikot tortilloihin kokonaisina tai pilkkoa ne pienemmiksi paloiksi.
Pilko erillisiin kippoihin kurkku ja salaatti. Valmista myös kermaviilikastike ja anna sen maustua jääkaapissa vähän aikaa.
Laita sitten täytteitä vuorotellen tortillan päälle ja viimeisenä kastike. Kääri tortilla mahdollisimman tiiviiksi, niin ei tule syödessä niin kamalasti sotkua.
1 pkt tortilloja
1-2 pkt kalapuikkoja
kurkkua
salaattia (esim. jääsalaatti)
Kermaviilikastike:
1 prk kermaviiliä
n. 1tl sinappia (esim. Auran mietoa versiota)
ripaus suolaa
ripaus valkopippuria
Paista kalapuikot uunissa. Voit laittaa kalapuikot tortilloihin kokonaisina tai pilkkoa ne pienemmiksi paloiksi.
Pilko erillisiin kippoihin kurkku ja salaatti. Valmista myös kermaviilikastike ja anna sen maustua jääkaapissa vähän aikaa.
Laita sitten täytteitä vuorotellen tortillan päälle ja viimeisenä kastike. Kääri tortilla mahdollisimman tiiviiksi, niin ei tule syödessä niin kamalasti sotkua.
perjantai 12. lokakuuta 2012
JAUHELIHARISOTTO
400 g jauhelihaa
1 sipuli
2,5 dl Uncle Ben's risottoriisiä
6 dl vettä
2 liha fond du chefiä
2 dl kermaa
1 rkl voita
öljyä ja voita paistamiseen
mustapippuria
suolaa (jos tarvitsee)
juustoraastetta
Kuumenna vettä kattilassa ja lisää joukkoon sulamaan fond du chefit. Ota kattila pois liedeltä.
Pilko sipulit ja lisää ne kuumalle pannulle, jossa on vähän voita ja öljyä. Anna niiden kuullottua hieman ja lisää sitten joukkoon jauheliha.
Kun jauheliha on ruskistunut, kaada riisit pannulle ja sekoittele vähän aikaa. Kaada sitten fond du chef-neste mukaan. Anna porista hiljaisella lämmöllä välillä sekoittaen noin 15 minuuttia.
Lisää sitten joukkoon kermaa ja mausta. Suolaa ei välttämättä tarvitse, mutta aina kannattaa kaiken varalta maistaa, jos sitä tarvitseekin vähän lisätä. Lisää joukkoon myös voita kiiltoa antamaan.
Sekoittele risottoa vähän aikaa ja anna sitten vielä vetäytyä vähän aikaa, niin kerma imeytyy risottoon.
Voit lisätä annoksen pinnalle vähän juustoraastetta, jos haluat.
1 sipuli
2,5 dl Uncle Ben's risottoriisiä
6 dl vettä
2 liha fond du chefiä
2 dl kermaa
1 rkl voita
öljyä ja voita paistamiseen
mustapippuria
suolaa (jos tarvitsee)
juustoraastetta
Kuumenna vettä kattilassa ja lisää joukkoon sulamaan fond du chefit. Ota kattila pois liedeltä.
Pilko sipulit ja lisää ne kuumalle pannulle, jossa on vähän voita ja öljyä. Anna niiden kuullottua hieman ja lisää sitten joukkoon jauheliha.
Kun jauheliha on ruskistunut, kaada riisit pannulle ja sekoittele vähän aikaa. Kaada sitten fond du chef-neste mukaan. Anna porista hiljaisella lämmöllä välillä sekoittaen noin 15 minuuttia.
Lisää sitten joukkoon kermaa ja mausta. Suolaa ei välttämättä tarvitse, mutta aina kannattaa kaiken varalta maistaa, jos sitä tarvitseekin vähän lisätä. Lisää joukkoon myös voita kiiltoa antamaan.
Sekoittele risottoa vähän aikaa ja anna sitten vielä vetäytyä vähän aikaa, niin kerma imeytyy risottoon.
Voit lisätä annoksen pinnalle vähän juustoraastetta, jos haluat.
lauantai 22. syyskuuta 2012
TÄYTETYT JAUHELIHALETUT
Ohjeessa on käytetty lettutaikinan ohjetta, joka löytyy aiempien reseptien joukosta, mutta laitan sen nyt uudestaan tähän vielä. Täytteenä on muunneltu versio muna-riisipasteijoiden täytteestä.
Lettutaikina:
0,5 l maitoa
1 kananmuna
2,5 dl vehnäjauhoja
0,5 tl suolaa
50 g voita sulatettuna
Riko kananmuna kulhoon ja sekoita rikki. Kaada joukkoon maitoa ja sekoita. Lisää jauhot sekä suola ja sekoita hyvin. Sulata rasva ja kaada joukkoon. Sekoita taas ja anna olla taikinan huoneenlämmössä noin puoli tuntia.
Paista sitten joko isoja lettuja. Pannuun kannattaa laittaa hieman rasvaa ennenkuin paistat ensimmäiset letut ja levy kannattaa olla aika kuumalla. Näin saat parhaimmat letut. Ohut lasta on myös hyvä olla, helpottaa huomattavasti kääntämistä.
Jauheliha-riisitäyte:
3 keitettyä kananmunaa
3 dl pitkäjyväistä riisiä
250 g jauhelihaa
1 keltasipuli (tavallinen sipuli)
1 punasipuli
0,5-1 rs herkkusieniä
öljyä paistamiseen
kermaa
n. 1 tl jauhelihamaustetta
n. 1 tl mustapippuria
n. 0,5 tl valkosipulijauhetta
n. 1 tl paprikajauhetta
n. 0,5 tl aromisuolaa
valkopippuria
suolaa
Keitä kananmunia noin 10 minuuttia, kaada vesi pois ja laita tilalle kattilaan kylmää vettä, jotta munat jäähtyvät hieman. Keitä samalla riisiä noin kahdelle hengelle pakkauksen ohjeen mukaan.
Laita keitettyä riisiä kulhoon. Kuori kananmunat. Parhaiten itse olen saanut kuorittua kananmunat, kun olen ensin kopautellut munan ympärystä esim. tiskialtaan reunaan koko ympärysmitalta ja sitten puristanut kädessä varovasti. Näin ainakin itsellä on kuori irronnut paljon helpommin. Tee sitten munista silppua esim. haarukan avulla tai leikkurilla. Lisää ne sitten riisin joukkoon.
Pilko sipulit sekä sienet ja lisää sipulit öljytylle pannulle. Anna kuullottua ja pehmetä. Lisää sitten joukkoon jauheliha ja anna lihan ruskistua. Lisää joukkoon sienet paistumaan. Mausta ja kaada muna-riisiseokseen.
Kaada riisien ja munien joukkoon kermaa ja sekoita hyvin. Täyte saa olla aika löysää. Mausta oman maun mukaan suolalla ja valkopippurilla. Kannattaa maistella ja lisätä tarvittaessa suolaa.
Päälle:
kermajuustoa
Laita jauheliha-riisiseosta lettujen keskelle ja rullaa ne tiiviiksi. Asettele sitten rullat leivinpaperoidulle pellille. Levitä päälle kermajuustoviipaleita.
Paista 200-asteisessa uunissa noin 15 minuuttia.
Lettutaikina:
0,5 l maitoa
1 kananmuna
2,5 dl vehnäjauhoja
0,5 tl suolaa
50 g voita sulatettuna
Riko kananmuna kulhoon ja sekoita rikki. Kaada joukkoon maitoa ja sekoita. Lisää jauhot sekä suola ja sekoita hyvin. Sulata rasva ja kaada joukkoon. Sekoita taas ja anna olla taikinan huoneenlämmössä noin puoli tuntia.
Paista sitten joko isoja lettuja. Pannuun kannattaa laittaa hieman rasvaa ennenkuin paistat ensimmäiset letut ja levy kannattaa olla aika kuumalla. Näin saat parhaimmat letut. Ohut lasta on myös hyvä olla, helpottaa huomattavasti kääntämistä.
Jauheliha-riisitäyte:
3 keitettyä kananmunaa
3 dl pitkäjyväistä riisiä
250 g jauhelihaa
1 keltasipuli (tavallinen sipuli)
1 punasipuli
0,5-1 rs herkkusieniä
öljyä paistamiseen
kermaa
n. 1 tl jauhelihamaustetta
n. 1 tl mustapippuria
n. 0,5 tl valkosipulijauhetta
n. 1 tl paprikajauhetta
n. 0,5 tl aromisuolaa
valkopippuria
suolaa
Keitä kananmunia noin 10 minuuttia, kaada vesi pois ja laita tilalle kattilaan kylmää vettä, jotta munat jäähtyvät hieman. Keitä samalla riisiä noin kahdelle hengelle pakkauksen ohjeen mukaan.
Laita keitettyä riisiä kulhoon. Kuori kananmunat. Parhaiten itse olen saanut kuorittua kananmunat, kun olen ensin kopautellut munan ympärystä esim. tiskialtaan reunaan koko ympärysmitalta ja sitten puristanut kädessä varovasti. Näin ainakin itsellä on kuori irronnut paljon helpommin. Tee sitten munista silppua esim. haarukan avulla tai leikkurilla. Lisää ne sitten riisin joukkoon.
Pilko sipulit sekä sienet ja lisää sipulit öljytylle pannulle. Anna kuullottua ja pehmetä. Lisää sitten joukkoon jauheliha ja anna lihan ruskistua. Lisää joukkoon sienet paistumaan. Mausta ja kaada muna-riisiseokseen.
Kaada riisien ja munien joukkoon kermaa ja sekoita hyvin. Täyte saa olla aika löysää. Mausta oman maun mukaan suolalla ja valkopippurilla. Kannattaa maistella ja lisätä tarvittaessa suolaa.
Päälle:
kermajuustoa
Laita jauheliha-riisiseosta lettujen keskelle ja rullaa ne tiiviiksi. Asettele sitten rullat leivinpaperoidulle pellille. Levitä päälle kermajuustoviipaleita.
Paista 200-asteisessa uunissa noin 15 minuuttia.
Tilaa:
Blogitekstit (Atom)