tiistai 10. heinäkuuta 2012

JAUHELIHATAIKINA

Olen tällä samalla jauhelihataikinaohjeella tehnyt pihvejä, lihapullia, mureketta ja kepakoita. Monikäyttöinen siis... Ohjetta saa muunneltua lisäämällä taikinaan tai täytteeksi eri aineksia.

Jauhelihataikina:
400 g          jauhelihaa
1 ps            ranskalaista sipulikeittoa (itse käytän Blå Bandia)
1 dl             korppujauhoja
1 prk           kermaviiliä
2                 kananmunaa
ripaus         suolaa
n. 1 tl          paprikajauhetta
½ tl             mustapippuria
ripaus         valkosipulijauhetta (tai pari valkosipulinkynttä)

Kaada kulhoon sipulikeittopussi ja korppujauhot. Lisää joukkoon kermaviili sekä mausteet ja sekoita hyvin puu-/muovihaarukalla. Anna turvota noin10 minuuttia ja sekoita sen jälkeen.

Lisää joukkoon jauheliha sekä kananmunat. Sekoita hyvin kaikki sekaisin. Parhaiten tämä onnistuu käsin, koska silloin tunnet, kun kaikki on sekaisin ja taikina on sopivaa eli kun se tarttuu hieman käsiin kiinni.

Muotoile taikinasta pihvejä, lihapullia, kepakoita tai lihamurekkeen pohja leivinpaperoidulle uunipellille. Paista pihvejä, lihapullia tai kepakoita 200-asteessa (tai 225-asteessa, riippuen uunin tehosta) noin 15 minuuttia uunin keskitasolla. Jos teet lihamurekkeen, niin paista sitä 200-asteessa noin 30-40 minuuttia.

VINKKEJÄ!

Voit maustaa muillakin mausteilla taikinaa. Jos tykkäät tulisemmasta, lisää taikinaan vaikka tabascoa tai tulisia mausteita. Voit myös kokeilla mausteiksi esim. basilikaa tai oreganoa tai vaikkapa laittaa taikinaan vähän maustettua tuorejuustoa. Myös oliiveja voit kokeilla taikinaan tai aurinkokuivattuja tomaatteja.

Jauhelihankin voit vaihtaa halutessasi kalkkunan- tai broilerinjauhelihaan. Olen kyllä huomannut, että kyseiset jauhelihat kyllä saattavat kuivua uunissa, mutta kannattaa kokeilla paistaa niitä hieman vähemmän aikaa tai laskea hieman lämpötilaa. 

Jauhelihapihveihin saat vaihtelua, jos lisäät välillä taikinan joukkoon esim. paistettua pekonia silputtuna tai juustoraastetta, jonka voit itse valita.

Lihapullista saat täytettyjä lihapullia, kun lisäät sisälle esim. Koskenlaskijaa tai vaikkapa Mustapekkaa (tai jotakin saman sarjan muita juustoja). Pilko paloiksi ja lisää aina yksi pala lihapullan sisälle. Parhaiten saat palat sisälle, kun ensin pyörität käsillä lihapullan, painat keskelle kolon, laitat juuston sinne, painelet taikinan takaisin päälle ja pyörität tiiviiksi palloksi. Täytettä voi uunissa hieman vuotaa ulos, mutta se auttaa jos taikina on hyvin tehty ja lihapullat ovat tiiviitä.

Lihamurekkeen saat, kun ladot taikinan ensin pöydän päällä olevalle leivinpaperille neliön malliseksi pohjaksi. Voit laittaa täytteeksi esim. keitettyä kananmunaa, paistettua pekonia tai juustoraastetta. Kannattaa laittaa täytteet aika lähelle reunaa, niin pysyvät rullatessa taikinan sisällä. Rullaaminen tapahtuu lähes samalla tavalla kuin käärisit kääretorttua eli paperin avulla rullaat toisesta päädystä ensin täytteiden päälle taikinaa ja sitten rullaat vain tiiviiksi paketiksi. Laita sitten rulla leivinpaperoidulle pellille ja uuniin. 


          
                (Kuvassa juustoiset jauhelihapihvit)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti